Jocuri de societate

5 jocuri de societate uimitoare cu o istorie îndelungată și secretul longevității lor

Multe lucruri au dispărut în negura timpului. Nu este însă cazul jocurilor de societate. Dimpotrivă, multe dintre ele, vechi de mii de ani, sunt jucate chiar și astăzi, păstrând mai mult sau mai puțin regulile originale. Care este secretul lor? Citește până la sfârșit și-l vei descoperi!

Sursa foto: unsplash.com

1. Jocul Regal din Ur – unul dintre cele mai vechi jocuri de societate din lume

Sursa foto: vecteezy.com

Mulți oameni de știință consideră că Jocul din Ur este cel mai vechi joc de societate din lume. Este posibil să aibă dreptate, mai ales dacă ne gândim că are o vechime de aproximativ 5000 de ani! A fost descoperit de arheologul britanic, Leonard Woolley, în jurul anului 1923, în timp ce excava mormintele regale din orașul antic Basrah, în sudul Irakului.

S-a stabilit că acest joc de societate a fost jucat pentru prima dată în Mesopotamia antică, la începutul mileniului III î.Hr. Dar a fost foarte popular și în regiuni mai îndepărtate de locul de baștină, cum ar fi Creta și Sri Lanka. 

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o tăbliță cu scriere cuneiformă care datează din secolul al II-lea î.Hr. Cu ajutorul acesteia, au reușit să descifreze regulile jocului. Acest joc fascinant este considerat a fi strămoșul direct al jocului de table, atât de popular și în zilele noastre. În jocul de bază, fiecare jucător avea 7 pioni și folosea zaruri în formă de piramidă. Au existat mai multe variante ale jocului, care au evoluat treptat până au ajuns la versiunile de astăzi.

Secretul? Este distractiv, amuzant și are reguli simple, ușor de învățat, de la copii până la jucători de vârstă mai înaintată. Se poate juca oriunde și oricând: acasă, în familie, la un grătar cu prietenii, în fața blocului, în parc sau pe terasă în timpul vacanței de vară. 

Ești gata să încerci o versiune modernă a Jocului Regal din Ur și să te întorci în timp, cu aproximativ 5.000 de ani în urmă? Aici găsești versiunea ROOVI, bazată pe originalul Joc Regal din Ur. Te va captiva cu siguranță deoarece îți stimulează gândirea strategică, precum și spiritul de competiție și îți oferă o doză sănătoasă de distracție. 

2. Pachisi – un board game străvechi, originar din India

Sursa foto: unsplash.com

Acest joc este cunoscut și sub numele de  „douăzeci și cinci”, care este cel mai mare scor pe care îl poți arunca în joc. Inițial, jocul nu folosea zaruri, ci 6 sau 7 scoici. Jucătorii aruncau cochiliile acestora, iar scorul era calculat în funcție de poziția în care ele cădeau. 

La fel ca multe alte jocuri de societate, Pachisi a inspirat figuri regale. De pildă, împăratul mongol, Akbar, obișnuia să-l joace într-un mod foarte neobișnuit: folosea șaisprezece tinere sclave din haremul său pe post de pioni. Se spune că împăratul era atât de pasionat de acest joc încât a pus să fie creată câte o tablă naturală în grădinile fiecăruia dintre palatele sale. 

Acest joc de societate a fost brevetat de englezi în 1896 sub numele de Ludo. La noi a ajuns cu numele de Nu te supăra, Frate și este unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite jocuri clasice din copilărie. Dacă ții cont de versatilitatea de care a dat dovadă de-a lungul secolelor, precum și de distracție fabuloasă pe care acest board game a oferit-o timp de atâția ani, ai descoperit și secretul longevității sale.

La ROOVI am conceput și o versiune modernă și interactivă a jocului clasic: Nu te supăra Original. Varianta noastră se concentrează foarte mult pe interacțiunea dintre jucători și poate fi jucată atât de adulți, cât și de copii sau de părinți împreună cu copiii. Jocul stimulează concentrarea, dezvoltă spiritul de competiție și, în același timp, îi învață pe cei mici să accepte eșecul cu zâmbetul pe buze. Vrei să retrăiești magia copilăriei? Intră în cursa Nu te supăra Original și fii din nou cel mai bun!!

3. Șahul: antrenează mintea de secole

Sursa foto: depositphotos.com

Numeroase descoperiri arheologice de piese de șah, precum și picturi murale cu scene de joc, atestă existența șahului încă din cele mai vechi timpuri. Există mai multe versiuni cu privire la apariția acestui joc minunat, iar originea îi este disputată între India, Persia și China.

În timpul Evului Mediu, nobilimea a considerat șahul un joc de elită, în timp ce biserica l-a dezaprobat vreme de secole. Jocul de șah nu a inspirat doar mințile dornice de provocări, ci și pictori celebri care au surprins în pânzele lor scene de joc din diferite perioade istorice. Astfel, șahul a trecut testul timpului și continuă să stimuleze mințile oamenilor de toate vârstele și culturile.  

Care este secretul său? Este o provocare uimitoare pentru mintea umană care deschide orizontul cunoașterii și determină aflarea unor soluții inedite, chiar și în situațiile în care totul pare imposibil. Unii spun chiar că îi face pe jucători mai deștepți… 

4. Vulpea și gâștele: un joc de strategie inspirațional 

Sursa foto: vecteezy.com

Jocul de societate Vulpea și gâștele este originar din Marea Britanie și datează din Evul Mediu. Este un joc de strategie pentru 2 jucători. Vulpea încearcă să elimine gâștele, iar gâștele încearcă să o prindă pe vulpe. Acest joc a fost extrem de popular în rândul familiei regale britanice. Se pare că Regina Victoria era un mare fan al jocului.

În secolul al XIX-lea, a fost sursa de inspirație pentru mai multe jocuri de strategie militară. Numărul de gâște a crescut de la 13 la 15, 16, 17 și chiar 22 în unele variante. 

În colecția noastră, vei găsi o versiune modernă a jocului de societate Fox & Geese cu 18 gâște albe și o vulpe vicleană gata să le vină de hac. Jocul are reguli simple, dar nenumărate posibilități tactice. Dacă ești pasionat atât de jocurile de societate istorice, cât și de cele strategice, vei descoperi un board game pe măsura așteptărilor tale.

Este o variantă extrem de captivantă, interactivă și încurajează o socializare sănătoasă. Mintea jucătorilor este antrenată să creeze strategii inovatoare și să găsească soluții chiar și atunci când pare imposibil să scapi din cele mai periculoase situații. Jocul de societate Vulpea și gâștele stârnește hohote de râs și creează experiențe de neuitat de secole, iar acesta este secretul longevității lui.

5. Jocul gâștelor: la mâna norocului, de peste 500 de ani

Sursa foto: depositphotos.com

Acest joc este creația italienilor, care l-au inventat în jurul anului 1500. Cu toate acestea, se pare că are rădăcini străvechi, fiind legat de jocurile spiralate antice, cum ar fi Mehen-ul egiptean. 

Doar norocul guvernează acest joc pentru că el nu implică niciun fel de strategie. Cu toate acestea, este un joc de societate amuzant și distractiv, plin de provocări și ca multe alte jocuri străvechi, a fost cândva preferat de regalitate. În secolul al XVI-lea, Francesco de Medici oferea în dar Jocul gâștelor regelui Felipe al II-lea al Spaniei.

Jocul Gâștelor deține și un record: este considerat cel mai vechi joc comercial din lume. 

La ROOVI am conceput o versiune interactivă și provocatoare a Jocului Gâștelor, cu o tablă tridimensională. Acesta este foarte apreciat de părinți și copii, deoarece facilitează legătura și comunicarea în familie. Încearcă-l și experimentează momente neprețuite de bucurie și conexiune cu cei dragi.

Simplitatea este secretul acestui joc. Regulile sunt ușor de înțeles și nu necesită mult timp de gândire. Norocul îi conduce pe jucători, iar distracția este memorabilă, de fiecare dată, de mai bine de 500 de ani.  

Concluzie

Strămoșii noștri erau diferiți față de noi, dar jocurile de societate pe care le-am moștenit de la ei ne arată că nevoia de distracție și socializare a existat dintotdeauna. În plus, jocurile vechi ne conectează cu trecutul și ne ajută să înțelegem mai bine de unde venim și încotro ne îndreptăm.

Tu ce joc de societate preferi? Îi cunoști istoria? Scrie-i povestea într-un comentariu.