Diverse, Jocuri de societate

7 lecții uimitoare pe care le poți învăța de la jocurile de societate

Jocurile de societate sunt o modalitate excelentă de a petrece timpul liber cu familia sau cu prietenii. Sunt distractive, incitante și oferă oportunitatea perfectă de socializare. Ne fac chiar și puțin mai deștepți, spun experții, întrucât constituie un veritabil antrenament mental.

Dar te-ai gândit vreodată că jocurile de societate îți pot oferi și lecții valoroase de viață? Iată 7 dintre acestea la care nu te-ai fi așteptat:

1. Fiecare decizie pe care o iei, atrage consecințe

…și trebuie să îți asumi în totalitatea responsabilitatea propriilor alegeri. În orice joc de societate, la un moment dat, trebuie să te confrunți cu o decizie dificilă.

În World Colony, de exemplu, dacă ai ales o strategie de joc greșită, s-ar putea să construiești mai puține colonii de cuvinte și asta înseamnă că ești cu un pas în urma celorlalți jucători. Dar nu-i nimic, pentru că aceasta este o oportunitate de învățare, iar data viitoare vei ști exact care este decizia corectă pe care trebuie să o iei.

Să pierzi este întotdeauna dificil, dar, la urma urmei, acesta este doar un joc și, uneori, eșecul chiar te face să zâmbești. În viața reală este cam la fel: trebuie să îți accepți deciziile și să înfrunți eșecurile care uneori le urmează. Diferența este că, în viața de zi cu zi, luarea deciziilor greșite este puțin mai dificil de asumat, mai ales dacă iei totul prea în serios. Și iată cea de-a doua lecție pe care o poți învăța de la jocurile de societate:

2. Nu lua lucrurile prea în serios

Uneori nu ești tu cel norocos în joc sau pierzi pentru că pur și simplu nu ai aplicat strategia potrivită. În Nu te supăra Original, de exemplu, îți poți pierde toți pionii. E greu, știu, dar asta nu te împiedică să petreci o seară memorabilă de distracție și să-ți întărești relațiile cu prietenii. 

Pierderea unui joc nu este un obstacol în calea fericirii. Este minunat să te implici în timpul fiecărui joc de societate, dar încearcă să nu iei lucrurile prea personal, mai ales eșecurile. Să ieși pe ultimul loc e dureros, dar nu lăsa furia să strice o reuniune frumoasă între prieteni. 

Până la urmă, viața înseamnă să trăiești în momentul prezent, să experimentezi și să evoluezi. Este important să-ți urmezi visurile, dar și mai important este să te bucuri de călătorie. Așa că nu te lua prea în serios, pentru că s-ar putea să pierzi cea mai bună parte a distracției. 

3. Uneori, răspunsul e chiar în fața ta…

Cunoști sentimentul acela ciudat când te afli în fața unei table de Crossle și nu reușești să formezi niciun cuvânt nou cu literele de pe suport? Faci tot felul de combinații în mintea ta, toate fără succes și te enervezi pentru că în adâncul sufletului știi că trebuie să existe o soluție. Dar spui PASS și îl lași pe următorul jucător să formeze cuvinte. 

În momentul următor, ai găsit soluția! Dar nu mai ai ce să faci acum. Și totuși ai învățat o lecție prețioasă: că trebuie să îți păstrezi calmul în orice situație pentru că, de cele mai multe ori, răspunsul se află chiar sub nasul tău. Așteaptă doar să îl scoți la iveală.

4. Gândește profund și fii mereu cu câteva momente înaintea celorlalți

Dacă ești pasionat de șah, atunci știi deja că este crucial să anticipezi mișcările adversarului și că, pentru propria tablă, ai nevoie de un plan riguros. Nimic nu este întâmplător în șah, așa cum nici în viață nu este. În fiecare partidă, trebuie să combini cu succes gândirea strategică, logica și anticiparea. De cele mai multe ori, este nevoie de mult timp pentru a câștiga jocul de șah și orice mișcare greșită te poate costa victoria. Uneori, dacă nu ți-ai gândit bine strategia, pierzi pioni valoroși. Ce poți învăța din asta? Că o mentalitate vizionară poate fi cheia succesului. 

Este greu să fii mereu inovator, dar numai gândind „outside the box” poți face diferența și poți găsi o soluție salvatoare. Dar dacă totuși se întâmplă să pierzi, nu-ți face griji, există întotdeauna loc pentru îmbunătățiri. Și iată și lecția numărul 5 a jocurilor de societate:

5. Să pierzi înseamnă să evoluezi

Nu numai în șah, ci și în toate celelalte jocuri de societate, înfrângerea nu este, de fapt, un eșec. De cele mai multe ori, pierderea rundelor de joc stârnește o mulțime de râsete și bună dispoziție. 

Gândește-te, de asemenea, la toate jocurile de cărți în care cel care pierde trebuie să execute porunci năstrușnice. Este greu să te descurci cu asta, dar să fim sinceri, este atât de distractiv!…. 

După o porție zdravănă de râs, a fi învins nu mai pare o problemă atât de mare. Mai ales că eșecurile te pot ajuta uneori să înțelegi mai bine jocul, așa că vei deveni mai puternic în runda următoare, iar gustul triumfului se va simți minunat.

Această lecție este extrem de importantă în special pentru jucătorii tineri. Adesea, copiii nu pot face față eșecului, mai ales la vârste fragede. Este mult mai ușor să îi înveți lecția înfrângerii prin jocuri decât prin cuvinte. 

În acest fel, vei preveni crizele de nervi, țipetele și lacrimile. Și ce poate fi mai minunat decât să îți vezi copilul fericit și cu o lecție valoroasă învățată?

6. Uneori, să joci la cacealma este singura opțiune pe care o ai

Există momente în viață în care trebuie să-ți asumi riscuri dacă vrei să câștigi. Iar în unele cazuri, asta înseamnă… să joci la cacealma. Cunoașteți acel uimitor joc de cărți Food Bluff? Când joci, fie că îți place sau nu, trebuie să “mănânci” ceea ce “mănâncă” alții. S-ar putea să nu ai cărțile cu mâncarea potrivită, iar să te prefaci, să fie singura ta opțiune. La urma urmei, nu ai nimic de pierdut. Dacă ești suficient de norocos, s-ar putea chiar să câștigi runda.

Poți juca acest minunat joc de cărți cu copiii tăi, este foarte distractiv. Stai liniștit, nu-i încurajează să mintă. Dar vă va învăța pe toți că, uneori, este în regulă să blufezi. În unele cazuri, poate fi benefic să păstrezi unele lucruri doar pentru tine și să le dezvălui celorlalți doar ceea ce vrei să știe despre tine. Este o formă de autoapărare, dacă îmi permiteți să spun așa.

7. Există viață după ecrane!

O, da!…  “O viață minunată te așteaptă să o trăiești dincolo de ecran”. Asta îi spun mereu fiului meu aproape adolescent de fiecare dată când vrea să mă convingă să îi cumpăr jocuri pe calculator. De aceea, cred că această lecție este extrem de importantă, mai ales pentru generațiile tinere conectate tot timpul la tehnologie. 

Jocurile de societate sunt o modalitate excelentă de a-i… scoate din priză. În prezent, există o gamă atât de largă de jocuri de societate disponibile: de la jocuri clasice simple, cu cărți și pioni, până la unele care necesită strategii complexe. Și toate acestea sunt un instrument excelent care te ajută să te conectezi cu oamenii pe care îi iubești, să te distrezi și să petreci momente minunate împreună cu aceștia.

Noi, cei de la D-TOYS & ROOVI, credem cu adevărat că jocurile de societate creează legături puternice între oameni și aduc momente unice de fericire. Răsfoiește colecția D-TOYS & ROOVI de Jocuri de societate și selectează jocurile potrivite pentru tine și cei dragi ție. 

Povestește-ne apoi, într-un comentariu, cum ai trăit experiența și ce lecții prețioase ai deprins în acest mod.