Diverse, Educație, Jocuri copii, Jocuri de familie, Jocuri de societate, Parenting, Timp cu familia

7 jocuri preferate de părinți pentru dezvoltarea inteligenței copiilor

Creierul uman este încă un mister pentru marea majoritate a oamenilor. Mintea ta este capabilă de nenumărate lucruri, care zac ascunse. 

Știai că ne folosim doar 10% din capacitățile mintale?

Știai că mintea ta este capabilă să prezică starea ta viitoare de spirit?

Dezvoltarea cognitivă este un proces esențial pentru o bună desfășurare a vieții copilului. Prin asta ai trecut și tu. În acest proces de dezvoltare cognitivă intră mai multe elemente, pe care cel mic trebuie să le stăpânească:

  • Gândirea;
  • Învățarea;
  • Explorarea;
  • Rezolvarea problemelor etc. 

Dezvoltarea cognitivă sau dezvoltarea mintală mai are o denumire: dezvoltarea inteligenței. Tu, copilul tău și orice ființă umană are nevoie de aceste concepte pentru o bună dezvoltare a creierului. 

Putem clasa importanța sa în dreptul elementelor de bază din piramida lui Maslow. Avem nevoie de dezvoltare mintală ca de apă și mâncare, pentru a funcționa la adevăratele noastre capacități. 

Ce este dezvoltarea cognitivă

Mai pe înțelesul tuturor, abilitățile cognitive constau în procesele prin care micuțul tău se descurcă mintal: 

  • Cum gândește;
  • Cum găsește soluții;
  • Cum găsește idei;
  • Cum percepe lumea din jurul său. 

Pentru ca acești factori să fie în parametrii normali de dezvoltare, copiii trebuie să-și antreneze abilitățile cognitive prin diferite mijloace, precum jocuri pentru copii, jocuri de memorie, jocuri de atenție, jocuri de strategie și multe altele. 

Dezvoltarea cognitivă pare un termen complicat, însă atât de simplu și necesar. Cu cât creierul micuțului tău este mai stimulat, cu atât abilitățile sale cognitive vor fi mai dezvoltate. 

Cum niciun lucru nu poate fi grăbit, acest proces de dezvoltare a abilităților cognitive va fi realizat gradual, specific pentru vârsta la care se află cel mic. El va călca pentru prima dată în procesul dezvoltării prin imitarea adulților din jurul său. 

Încetul cu încetul vei observa că își dezvoltă și personalitatea, implicit identitatea personală. Așadar, abilitățile cognitive sunt printre cele mai importante aspecte de neratat în viața micuțului tău. El are nevoie de sprijinul oferit de către părinți, pentru a se dezvolta armonios. 

Poate te întrebi: Care este rolul meu ca și părinte în dezvoltarea abilităților cognitive ale copilului? Cum îl pot ajuta?

În primul rând, nu te speria, nu sunt necesare diplome de studii superioare în ale psihologiei pentru a-ți crește copilul frumos. Important este să-i oferi contextul și mediul liniștit de care are nevoie. 

Așadar, acordă-i celui mic toate elementele necesare pentru a putea crește și învăța sănătos. Pare destul de simplu. Ei bine, așa și este. Cu dragoste pură față de cel mic, orice este posibil. Îl vei vedea înflorind pe zi ce trece. 

În al doilea rând, nu-ți fie frică să-l pui pe copilul tău în „dificultate”. Dă-i posibilitatea să aleagă, să rezolve mici probleme, să-și exprime părerea asupra anumitor evenimente sau factori exteriori simțiți de către el. 

Dă-i să proceseze, să încerce să înțeleagă, chiar și să judece (nu persoane, ci situații din propria sa viață). Însă, uneori e bine și să judeci oamenii din jurul tău, pentru a știi de cine să se ferească, pentru că îi vrea răul și să știe pe cine vrea aproape, pentru că îl iubește necondiționat. 

În tot acest timp vei fi paznicul lui din umbră. Nu-i spune mot-a-mot ce are de făcut. Îndrumă-l cu calmitate, căldură și iubire. Lasă-l să aleagă ce este mai bine pentru propria lui persoană. Dacă de mic îl înveți să decidă pentru el, nimic nu îi va sta în calea visurilor sale. 

Înarmează-te cu răbdare. De atâta ai nevoie. Oferă-i timpul necesar pentru a asimila cunoștințele. Cu cât ai mai multă răbdare și încredere, cu atât cel mic se va simți mai stăpân pe sine. Este singura variantă prin care copilul se poate dezvolta armonios. 

Pentru a favoriza și mai mult procesul lui de dezvoltare cognitivă, poți să faci câteva lucruri foarte ușoare: vorbește foarte mult cu el, numește și arată-i obiectele, povestește-i despre viața voastră în cadrul familiei, povestește-i despre tot ce mișcă în jurul său. Învață-l să iubească și cele mai neînsemnate aspecte ale vieții. 

Din momentul în care face primii săi pași, lasă-l să exploreze. Nu-l opri! Și tu ai mâncat nisip sau ai căzut în genunchi. Este o etapă normală a vieții sale, prin care cunoaște lumea din jurul său prin toate simțurile. 

Așadar, dacă ai posibilitatea de a-i oferi un spațiu sigur prin care se poate și autoeduca cognitiv, atunci ai câștigat premiul cel mare. Acest spațiu îi oferă celui mic o libertate controlată. Copilul se va dezvolta în propriul său ritm, descoperindu-și interesele personale. 

Pe măsură ce crește, investește în ceea ce iubește să facă. În cazul în care are o atracție spre tot ce înseamnă natură, atunci poți ieși cu el în parc sau chiar în mici drumeții. 

Care sunt abilitățile cognitive pe care copilul trebuie să și le dezvolte?

Toate abilitățile cognitive ale copiilor se dezvoltă prin intermediul jocului. Fel de fel de jocuri de strategii, de memorie, de atenție, de gândire sunt menite să-l ajute pe cel mic să-și însușească abilitățile mintale. 

  1. Capacitatea de concentrare

Capacitatea de concentrare este de fapt focusată pe cât de bine cel mic își poate focaliza atenția în anumite sarcini. Prin focalizarea atenției, cel mic își expune capacitățile de a gândi, a asculta sau a rezolva o anumită sarcină pe o perioadă de timp. 

Procesul de învățare este legat de capacitățile de concentrare ale copilului. N-ar putea asimila noi informații dacă el n-ar fi capabil să se concentreze asupra unui subiect. Fără atenție nu este posibilă nici memorarea. 

Așadar, abilitățile cognitive sunt strâns legate una de alta, pentru ca cel mic să fie pregătit de propria sa viață. Poți încuraja atenția celui mic prin jocuri, atât în spațiul lor, cât și în aer liber, unde nu pot fi deranjați de ecranele din jur. 

Ține minte că cel mic se va concentra asupra unui context atât de mult cât îl pasionează. De aceea este important să-i oferi timp suficient pentru a se concentra pe propriile interese. Învățătorii și profesorii au această responsabilitate de a prezenta lecțiile cât mai atractiv cu putință pentru cei mici. Altfel, ei vor acționa neinteresați și nu vor reține nimic. 

  1. Capacitatea controlării impulsurilor

Abilitățile cognitive sunt strâns legate între ele, formând un lanț. Una fără alta nu se poate. Așadar, capacitatea controlării impulsurilor este strâns legată de cea a focalizării atenției micuțului. 

Copilul trebuie să fie capabil să-și regleze propriile reacții în funcție de factorii externi din jurul său. Așadar, va ajunge ca mai târziu, atunci când lucrează la un proiect de o importanță majoră, să reușească să nu fie furat de peisaj. 

Ca și părinte, poți încuraja controlarea impulsurilor prin oferirea unui mediu de învățare liniștit, lipsit de întreruperi. Înainte de a-l pune să rezolve un exercițiu, este obligatoriu să te asiguri că a înțeles cerințele sarcinilor. Orice dificultate va întâmpina pe parcurs îi va distrage atenția de la scopul propriu-zis al sarcinii. 

Un alt mod prin care poți încuraja această abilitate cognitivă este de a-l învăța tehnici de calmare a emoțiilor. De câte ori nu ți s-a întâmplat ca o emoție intensă să nu te lase să te concentrezi asupra unui proiect sau a unei prezentări?

Copiii care au un control asupra propriilor emoții sunt cei ce o să se descurce în timpul studiului individual, dar și în proiectele de grup. Nu vor fi distrași de la ceea ce au de făcut. 

  1. Capacitatea vitezei de procesare a informației

Această abilitate cognitivă este legată de viteza cu care putem înțelege anumite informații, dar și la viteza cu care reușim să facem asocieri. Ca și primele două abilități enumerate, capacitatea vitezei de procesare a informației, necesită implicarea ta activă în dezvoltarea acestei abilități ale inteligenței. 

Capacitatea vitezei cu care cel mic procesează informațiile potrivite poate fi antrenată prin joacă. Anumite tipuri de jocuri educaționale, cu limită de timp, sunt esențiale pentru o dezvoltare atât a capacității de procesare, cât și a controlului impulsurilor. 

În școală, profesorii se asigură că cei mici au înțeles și procesat informațiile. Cei cu o viteză redusă de înțelegere a informațiilor vor avea nevoie de materiale suplimentare, pe care le pot revedea mai târziu după ore, în timp ce copiii cu o viteză crescută de procesare a informațiilor se vor plictisi adesea în timpul orelor. 

Ei au nevoie de mult mai multă stimulare intelectuală. O să îi deosebești pe acei copii de restul prin faptul că reușesc să și citească cartea preferată și să și fie atenți la oră. Din această cauză, mulți profesori greșesc atunci când opresc copiii, chiar dacă ei sunt și atenți la oră. 

Poți verifica dacă cel mic îți acordă atenția printr-o simplă întrebare, fără să-l cerți. Fiecare copil funcționează diferit. De ce să le stopăm libertatea? 

  1. Capacitatea de memorare

Capacitatea de memorare este mai degrabă memoria de lucru. Aceasta se referă la modul prin care cel mic reușește să-și aducă aminte de instrucțiuni. El își va antrena și capacitatea de memorare de scurtă durată. 

Această memorie de lucru este folosită adesea și de către oamenii mari. De exemplu, când te uiți la un număr de telefon și reușești să-l reții până ce l-ai format. Memoria de lucru a copilului poate fi încurajată prin gruparea informațiilor oferite ori de către tine, ori de către profesor. O altă metodă este de a împărți sarcinile complicate în mai multe sarcini simple. 

Vizualizarea imaginilor pe care trebuie să le rețină este o altă metodă benefică pentru abilitățile sale cognitive. 

  1. Capacitatea formării de categorii

Prin această abilitate cognitivă copilul va fi capabil să-și organizeze informațiile primite în categorii, după ce conceptele au fost analizate și înțelese. Îl poți ajuta pe copil în această direcție prin asocierea a două sau mai multe fenomene într-un punct comun. El le va putea mai apoi categoriza în funcție de elementele lor comune. 

Abilitatea mai poate fi dezvoltată și de către jocurile de comparație, de analiză. Categorizarea informațiilor îl va ajuta pe cel mic să înțeleagă mai multe despre lumea înconjurătoare. 

  1. Capacitatea de recunoaștere a tiparelor

Este o abilitate de care viața personală depinde foarte mult. Tiparele asupra lumii înconjurătoare îi vor simplifica viața celui mic. Această abilitate poate fi dezvoltată prin intermediul jocurilor matematice, ce se bazează pe un șir de numere. 

Efectele negative ale expunerii copilului în fața ecranelor de la o vârstă fragedă

Se consideră că cel mic nu ar trebui să petreacă prea mult timp în fața ecranelor, deoarece acestea pot avea un efect negativ asupra dezvoltării cognitive a celor mici. Există cazuri în care întârzie să vorbească, să socializeze, să gândească, să memoreze și chiar să-și recunoască sentimentele, iar în cazurile complexe, poate ajunge la ceea ce medicii numesc autism digital. 

Copilul îți va oferi semne în cazul în care acesta va avea probleme în procesul de dezvoltare cognitivă:

  • Nu va înțelege instrucțiunile simple;
  • Nu va avea capacitatea de a se juca;
  • Nu se va putea concentra asupra unei anumite situații.

Se recomandă, mai ales la copiii sub 2 ani, să nu existe o expunere în fața ecranelor. Copilul tău va putea trăi și fără acel desen pus pe telefonul mobil. Mai bine cântă-i un cântecel sau citește-i o poveste. 

Copiii, oricât de mici ar fi ei, învață cel mai bine să se exprime din lumea reală. Au nevoie de interacțiuni fizice cu natura, cu oamenii din jur, cu tot ceea ce-i înconjoară. Lumea virtuală doar le va întârzia evoluția. 

Desigur, nimeni nu este absurd. Există o diferență când un bebeluș stă ore în șir în fața unui ecran, precum telefonul, uitându-se la desene, sau a unui preșcolar ce învață în fața unui calculator, cum au fost școlarii obligați de situație în timpul pandemiei. 

Copilul poate învăța multe dintr-un documentar, însă prea puține din desene. Unele chiar ascund mesaje în spate nepotrivite pentru vârsta lor. 

Ce spune teoria lui Piaget despre dezvoltarea cognitivă a copiilor?

Dacă vei auzi pe cineva că vorbește despre dezvoltarea cognitivă a copiilor, vei auzi cu siguranță și despre teoria lui Piaget, ce a avut un impact deosebit asupra procesului educațional. Părinții și oamenii din învățământ au reușit să-și adapteze tehnicile cu ajutorul teoriei sale. 

În cele mai simple cuvinte, teoria spune că cel mic se dezvoltă stagiar, din momentul nașterii până la maturizarea individului. Așadar, dezvoltarea cognitivă se va realiza pe etape, cu caracteristici specifice vârstei.

Piaget a mai afirmat și faptul că modul în care copiii gândesc, nu este același cu cel al adulților. Prin urmare, modul în care sunt crescuți copiii a fost influențat drastic de către teoria sa. Stadiile dezvoltării cognitive enumerate de către Piaget sunt:

  1. Stadiul inteligenței senzorio-motorii – aceasta are loc încă de la naștere până la 24 de luni; copilul va descoperi lumea din jurul său cu ajutorul simțurilor; va învăța cum să se raporteze la mediul înconjurător prin intermediul văzului, auzului, mirosului, pipăitului și gustului;
  2. Stadiul inteligenței preoperaționale – această etapă are loc de la 24 de luni până la vârsta de 7 ani; copilul va învăța să-și folosească funcția sa simbolică și limbajul; acest stadiu precedă adevăratele operații ale gândirii umane;
  3. Stadiul operațiilor concrete – se realizează de la vârsta de 7 ani până la cea de 12; se folosește logica; copilul se va expune la noi informații; se dezvoltă comunicarea, abilitățile sociale și memoria;
  4. Stadiul operațiilor formale – se manifestă de la 12 la 16 ani; copilul va fi capabil de operații de analiză, sinteză, abstractizare și generalizare.

Este de menționat faptul că etapele descrise mai sus se vor întâmpla mereu în această ordine, fără a se sări peste ele. Nu este exclus ca unii copii să treacă mai repede prin unele etape. Așadar, dezvoltarea cognitivă a celui mic se poate realiza cel mai bine prin joacă.

Top 7 jocuri preferate de copii pentru dezvoltarea cognitivă

Un suflet de copil va învăța mereu cel mai bine prin joacă, într-un mediu prielnic, unde liniștea și armonia împânzesc colțurile casei. Toate abilitățile motorii pot fi antrenate prin joacă, iar unele jocuri pot favoriza momentele speciale petrecute în familie. 

  1. Joc Labirintul Extratereștrilor

Acest joc pune la încercare îndemânarea copiilor. Capacitatea de concentrare, îndemânarea și atenția sunt principalele abilități cognitive ce pot fi antrenate prin intermediul acestui joc. Provocarea pe care o ridică jocul presupune antrenament, controlarea emoțiilor și mai ales capacitatea de a te focaliza pe ceea ce ai de făcut. 

  1. Joc Nu te supăra frate 

Acest joc este mai mult decât clasicul Nu te supăra frate. Varianta aceasta este Travel Edition, ceea ce înseamnă că poate fi luat în excursiile de familie. Au rămas aceleași reguli simple, ce vor umple atmosfera de râsete și veselie. 

Jocul a fost conceput pentru dezvoltarea capacității de concentrare, pentru învățarea noțiunilor matematice elementare și pentru a deschide subiecte legate de inteligența emoțională și controlul emoțiilor. Cei mici vor învăța să accepte o înfrângere, să se bucure de moment și să-și dezvolte spiritul competitiv.

  1. Joc Piki Koko la Țară

Un joc atât de simplu, dar tot atât de adorat de către copii și părinți. Cu ajutorul său, cei mici vor porni într-o aventură de neuitat. Ca și ghid îl vor avea pe păunul simpatic. Copiii vor descoperi animalele, fructele și legumele din grădina bunicii. 

Atât de palpitant! Jocul are rolul de a antrena:

  • Spiritul de observație;
  • Capacitatea de asociere;
  • Atenția;
  • Dexteritatea;
  • Gândirea logică;
  • Memoria;
  • Coordonarea mâinilor cu ochii. 

  1. Joc Struțocămila

Probabil ai mai auzit de expresia „Struțocămilă” (un animal format din mai multe animale). Ei bine, acum cei mici au posibilitatea de a o și juca. Struțocămilei trebuie să i se găsească capul, corpul, picioarele aceluiași animal. Este un joc destinat antrenării memoriei. 

Se mai bazează și pe capacitatea de cooperare. Jocul funcționează după regula: „toți pentru unul și unul pentru toți!”. Dezvoltă capacitatea de memorare, spiritul de echipă, abilitățile de colaborare, abilitățile cognitive de asociere și mai ales îndemânarea celor mici. 

  1. Jocul poveștilor

Jocul poveștilor este o modalitate frumoasă prin care poți petrece timp util alături de micuțul tău. Imaginația fără limite a celor mici este pusă în valoare de către acest joc. Este creat special pentru micii povestitori, care au darul născocirii basmelor, poveștilor și povestirilor. 

Acest joc are rolul de a stimula memoria, deoarece ceilalți participanți sunt încurajați să reia povestea concepută de către cel mic. Este o modalitate prin care piticul își poate îmbogăți vocabularul prin intermediul unor cuvinte noi ce vor fi ulterior utilizate în propoziții. 

Pentru copiii cu o capacitate ridicată a vitezei de asimilare a informațiilor, acest joc are rolul de a le stârni abilitățile cognitive atât de bine dezvoltate. Au posibilitatea de a se reinventa mereu și mereu. Jocul încurajează gândirea liberă și interacțiunea interumană. 

  1. Joc TomaPan

Acest joc are o latură dinamică, prin care se testează agilitatea copiilor. Cel mai rapid câștigă. Este o formă adorată de mulți copii prin care-și dezvoltă memoria, atenția și capacitatea de concentrare. Este o metodă prin care porțile cunoașterii se deschid. 

Jocul TomaPan este jocul copilăriei fiecăruia dintre noi. Denumirea oficială este Țomapan. Îți aduci aminte? Cuvintele „Vrei să jucăm țări, orașe, munți și ape?” îți trezesc amintiri frumoase? Cu siguranță că da. 

Poate fi jucat de către oameni de toate vârstele. Ceea ce înseamnă că poate fi folosit și pentru momentele de fericire în familie, în care părinții își reamintesc să fie din nou copii. 

  1. Joc Zbeng

Jocul Zbeng aduce împreună distracția, mișcarea și învățarea! Micii exploratori se vor simți în al nouălea cer jucându-se. Beneficiile acestui joc asupra dezvoltării abilităților cognitive ale copiilor sunt:

  • Antrenarea memoriei;
  • Îmbunătățirea atenției;
  • Îmbunătățirea capacității de interacționare. 

Așadar, acest joc are rolul de a încuraja mișcarea, deoarece se poate juca atât în interiorul casei, cât și în natură, dar mai ales memoria, prin faptul că jucătorii trebuie să rețină și să execute anumite comenzi vocale.

Indiferent de jocurile pe care le alegi, de activitățile pe care le consideri cele mai potrivite copilului tău, abilitățile cognitive sunt foarte importante pentru o bună adaptare a micuțului în societate. Cu ajutorul jocurilor de pe Roovi.ro, vei avea parte de soluții ingenioase, amuzante și interactive, la prețuri accesibile, ce te vor ajuta în acest proces de dezvoltare mintală. 

Intră acum pe Roovi.ro și alege din gama largă de jocuri preferate de cei mici, dar și de cei mari care trebuie să învețe să se mai joace din când în când!