Crăciun, Jocuri clasice, Jocuri copii, Jocuri de familie, Jocuri de societate, Puzzle copii, Timp cu familia

10 idei de cadouri de Crăciun pentru copiii cu autism

Magia Crăciunului ne aduce pe toți împreună, căci despre asta sunt sărbătorile, nu-i așa? Despre tradiție și obiceiuri, despre familie și timp de calitate petrecut alături de cei dragi!

Bucurie într-o cutie pentru copiii cu TSA 

Anul acesta, atelierul lui Moș Crăciun și-a mutat sediul la D-TOYS & ROOVI. Aici trăiesc oamenii-spiriduși care dau naștere celor mai frumoase și mai năstrușnice idei de joacă. Sunt oameni care cred în magie și în puterea jocului de mai bine de 20 de ani! Nu au sute de ani ca Moșu’, dar învață de la el zi de zi, an de an. Și pentru că le place să dăruiască, D-TOYS & ROOVI face asta cu fiecare cutie, iar în fiecare cutie pune magie – o porție sănătoasă de timp de calitate.

Sărbătorile de iarnă pot fi copleșitoare atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici, în special pentru micuții cu nevoi mai speciale. Uneori, viața de zi cu zi poate fi un real factor de stres, iar pentru unii copii cu TSA (tulburare de spectru autist), încercarea de a se adapta la evenimente cărora noi le acordăm atâta atenție și importanță, le poate crea disconfort.

Ce beneficii are joaca în viața copiilor cu nevoi speciale

Cum facem să îmbrățișăm evenimentele importante (cum ar fi Crăciunul) având în familie copii cu autism? Ei bine, prin joacă! Terapia prin joc este un tip de consiliere orientat către copii și nu e de mirare că are efecte atât de benefice în rândul copiilor. Joaca este distractivă, le dezvoltă stima de sine, îi învață să își accepte și să-și înțeleagă emoțiile, îi ajută să exploreze, elimină factorii de stres, dezvoltă creativitatea și îi apropie de oameni

E destul de solicitant și uneori provocator să ai în preajmă un copil special, dar potrivit experților, nevoile acestuia de a învăța văzând, de a explora lumea prin propriile experiențe, puțin câte puțin, prin stabilirea de rutine, prin atenție și înțelegere, pot fi satisfăcute printr-o soluție pe cât de simplă, pe atât de la îndemână – prin joc!

10 idei de cadouri de Crăciun pe care copiii le vor îndrăgi

Ești curios să afli ce jucării sunt considerate potrivite pentru copiii cu autism? 

  1. Elefănțelul Vesel – Forme, Culori, Fructe și Legume, creion muzical și 12 planșe ilustrate – este un joc educativ de tip cauză-efect ce poate să-i stimuleze copilului dorința de a interacționa și cu alte jocuri. Ilustrațiile foarte captivante și creionul muzical în formă de elefant îi vor stimula imaginația și îl vor ajuta să își dezvolte gândirea asociativă. Jucați-vă împreună, bucurați-vă împreună de fiecare răspuns, iar copilul se va simți apreciat și încurajat! 

Pentru a-și dezvolta logica și atenția, în categoria jocurilor educative mai poți găsi și jocurile interactive, cum ar fi, Creionul fermecat – Să învățăm alfabetul și numerele, care îl învață despre numere și alfabet într-un mod distractiv. 

  1. Un joc funcțional pentru copiii cu autism care sunt pasionați de roți este Micul Inginer – 53 piese – Set de construcție motorizat. Este un joc științific, care-l ajută pe copil să parcurgă tipologia jocului funcțional. Practic, copilul învață cum să se joace și cum să folosească jocul în modul în care a fost creat. Micuțul tău pasionat de roți va descoperi funcționarea sistemelor mecanice datorită roților dințate puse în mișcare de un comutator. Este un joc destinat copiilor cu vârstă mai mare de 5 ani și, la început, cu siguranță va fi nevoie de ajutorul unui adult… Ce treabă bună veți face lucrând în echipă!

  1. Pentru copiii mai micuți, un joc de explorare sub forma Cuburilor de construcție colorate din lemn, 82 piese credem noi că e perfect! Copiii cu autism au nevoie, înainte de toate, să exploreze jucăriile, să ia piesă cu piesă și să o analizeze. De fapt toți copilașii fac asta, iar dacă piesele mai sunt și colorate, cu atât mai bine! Este un joc ideal pentru a învăța despre culori, despre forme și texturi, momentul cel mai potrivit pentru a-i povesti despre originea pieselor, despre prelucrarea lemnului… Micuțul explorator poate să le sorteze după formă ori după culoare, sau poate să-și testeze imaginația construind un castel, o parcare, sau chiar un turn!

  1. Un joc de mimă, cum ar fi Joc Pantomime Animale – Joc de societate și de mimă, poate fi o provocare pentru un copil cu TSA, însă dacă e jucat în familie și copilul este ajutat, dacă formați echipe de minim doi jucători, cu siguranță veți reuși să dărâmați bariere! Este un joc foarte amuzant, un joc de rol care îl va ajuta să-și dezvolte abilitățile de comunicare și de limbaj, îi va da încredere în el și îi va dezvolta latura socială! 

Pentru avansați, și pentru cei care nu mai au o problemă de socializare, poți testa un alt joc de mimă foarte distractiv. Joc Incognito – Joc de societate și de mimă se numește și este jocul care stârnește hohote de râs de fiecare dată!

  1. Jocul de construcții de tip puzzle este alegerea perfectă indiferent de vârsta copilului, iar colecția de puzzle-uri de la D-TOYS & ROOVI este impresionantă – sigur vei găsi ceva pe placul micuțului tău… Pentru că puzzle-ul nu este doar o bucată de carton împărțită în bucăți și tăiată la întâmplare și pentru că experții spun că puzzle-ul stimulează motricitatea, îmbunătățește memoria, dezvoltă logica și răbdarea copiilor cu autism, alege să-i faci cadou un Puzzle Moș Crăciun sau o Colecție de Puzzle Crăciun 2 – 24, 35, 48 și 60 piese. Cu zăpadă sau fără, Moș Crăciun sigur va veni (și) anul acesta, asta e sigur!

  1. Fiindcă cei mari petrec mult timp în bucătărie în apropierea sărbătorilor, cei mici vor să participe activ la pregătirea bunătăților… Chef-ul bucătar cheamă întăriri în bucătărie, iar asistenții vin gata pregătiți – nu vă faceți griji, sunt experimentați, doar au pregătit sute de bunătăți din plastilină, CV-ul e impresionant! Și nu vă speriați, de data asta nu mâncăm plastilină, mâncăm biscuiți, turtă dulce și fursecuri adevărate, pregătite cu ajutorul ustensilelor pregătite în Fabrica de biscuiți – Joc creativ cu forme de modelat biscuiți! Puteți testa rețetele care vin la pachet cu ustensilele, sau puteți folosi rețeta familiei, important e să vă simțiți bine și să vă bucurați de clipele petrecute împreună în bucătărie! Nu uitați de colinde pe fundal!

  1. Cifra 7 e cifra magică. La punctul 7 de pe listă ne-am gândit să aducem în atenția voastră, a întregii familii, jocurile copilăriei. Pioni colorați și zaruri, aventuri nemaiîntâlnite și comori neprețuite vă așteaptă într-o singură cutie! Colecție 65 de jocuri de societate pentru copii este cadoul perfect pentru întreaga familie. Ce planuri aveți pentru zilele de Crăciun? Poate vreți să faceți un maraton al jocurilor? Veselie ca la voi în sufragerie nu va mai fi la nimeni, iar beneficiile sunt enorme pentru toți membri familiei, în special pentru copiii cu nevoi speciale:  jocul facilitează învățarea și exersarea unor deprinderi noi și ajută la dezvoltarea capacității de concentrare! Copiii vor învăța despre reguli și de ce e important să le respectăm, iar stima de sine va fi și ea stimulată prin joc – nu contează cine iese câștigător, important este să socializezi și să te distrezi! 

O Colecție de jocuri clasice de societate – 50 posibilități de joc va înlocui plictiseala cu o serie de jocuri de societate mult îndrăgite ce vă vor aduce multă veselie.

  1. Cine își mai amintește Legenda Meșterului Manole și a soției sale, Ana? Ți-ar fi plăcut să o poți salva pe Ana, nu-i așa? Joc Meșterul Manole – Joc de societate românesc pe care ți-l propun spiridușii D-TOYS & ROOVI este foarte distractiv și vă dă șansa de a schimba finalul poveștii! Jocul îi va stimula micuțului tău motricitatea fină, îi va dezvolta îndemânarea și răbdarea, și va reuși să-l mențină atent și conectat. Copilul va învăța despre reguli și își va aștepta rândul conștiincios. Cine o salvează pe Ana câștigă!

  1. E momentul perfect pentru a povesti copiilor despre tradiții, obiceiuri și dansuri tradiționale, nu-i așa? Îți mai amintești de geamparale, dansul specific tradițional din zona Dobrogei? Dacă nu mai știi s-o dansezi, ai posibilitatea să joci un Joc Geamparale – Joc de societate și de îndemânare alături de familia ta! Veți petrece momente pline de veselie și de suspans construind un turn instabil din scaune colorate. Atenție, coordonarea, atenția și îndemânarea vă vor fi stimulate la maximum!

  1. Pentru final am păstrat un Set 3 jocuri copii: Piki Koko la țară + Struțocămila + Mosquito – setul conține un joc de societate educativ  în care personaj principalul este păunul Piki Koko, un joc de cooperare și de memorie în care trebuie să găsești capul, corpul și picioarele aceluiași animal (Struțocămila) și un joc de societate interactiv ce te provoacă să prinzi toți țânțarii (Mosquito). Cele trei jocuri le dezvoltă copiilor spiritul de observație, memoria și dexteritatea, le testează îndemânarea și atenția și le stimulează capacitatea de concentrare. Ele pot fi achiziționate și separat.

Afară miroase a iarnă și, poate că nu o să avem parte de zăpadă de sărbători, însă de un Crăciun memorabil, cu multă veselie și cu conectare în familie, cu siguranță vom avea! Magia Crăciunului e în fiecare din noi, trebuie doar să ne lăsăm purtați de val – lasă sufletul de copil să iasă la suprafață și bucură-te de timp de calitate alături de cei dragi! 

Ho-Ho-Hornul să fie curat, brațele deschise și inima plină de speranță! 

Crăciun cu bine și cu joacă vă dorim,

Echipa spiridușilor D-TOYS & ROOVI!