Diverse, Educație, Jocuri copii, Parenting, Timp cu familia

Antrenamente pentru școală – jocuri matematice

Răspunsul la întrebarea…

Cu ce ne ajută matematica în viață?

…nu este ușor de explicat, mai ales când te întreabă copilul tău. Răspunsul este la fel de complex precum este această știință exactă. Până și muzica are o legătură strânsă cu matematica. Însă vom vorbi mai multe în rândurile ce urmează. 

Dacă micuțul tău nu este de 10 la matematică, asta nu înseamnă că nu se va descurca în viață. Elevii, așa ziși „mediocri”, sunt cei mai de succes viitori oameni ai societății. Contrar cu ce ne face școala să credem, nu trebuie să fii premiant ca să evoluezi armonios. 

În anii 2000, s-a făcut o clasificare mai atentă a ceea ce înseamnă „Uman” și „Real”. Cu toate acestea, tot avem nevoie de matematică, în orice domeniu, fie că vorbim despre noțiunile fundamentale, fie despre cele avansate. Matematica se poate învăța mai frumos prin intermediul jocurilor matematice. 

Cine credea că matematica poate fi și distractivă?

Motivele pentru care copilul ar trebui să învețe matematică

Tot ceea ce înseamnă cunoaștere, experiențe și activități pe care le realizăm sunt într-un fel sau altul legate de matematică. Fie că avem nevoie de tabla înmulțirii sau de aflarea suprafeței utile a unei case, matematica este printre principalele științe fără de care dezvoltarea copiilor nu ar fi completă.

  1. Dezvoltarea emisferei stângi

Motivul primordial pentru care matematica se predă încă din primele clase este dezvoltarea emisferei stângi a creierului celor mici. Jocurile matematice la școală au un rol bine definit. Partea care se dezvoltă cu ajutorul matematicii are legătură cu abilitățile:

  • Logicii;
  • Analizei;
  • Decizionale;
  • Strategice;
  • De soluționare a problemelor. 

Așadar, matematica nu este doar despre numere, ci și despre gândirea analitică, atât de căutată în lumea business-ului. Pe lângă abilitățile ce le dezvoltă și antrenează, jocurile matematice mai antrenează și memoria și atenția. 

Învățând matematică, copilul își antrenează mușchii creierului, precum sportul antrenează diferite grupe de mușchi din corp. 

  1. Matematica și emisferele educaționale

Educația este un alt motiv pentru care fără matematică nu se poate. Educația acoperă mai multe dimensiuni, precum:

  • Educația intelectuală;
  • Educația religioasă;
  • Educația morală;
  • Educația tehnologică;
  • Educația estetică;
  • Educația fizică. 

Matematica se leagă în general de educația intelectuală. Acest tip de educație oferă posibilitatea oricărui individ de a excela, prin receptarea, prelucrarea și valorificarea informațiilor. 

Educația intelectuală oferă în armonie cu matematica posibilitatea individului de a avea o anumită opinie asupra informației, reușind să o folosească în diferite contexte. Așadar, copiii au nevoie să învețe matematică, deoarece educația naște intelectuali.

  1. Matematica și științele

Înțelegerea unei științe exacte, devine imposibilă dacă copilul nu cunoaște întâi de toate matematica. Lecțiile la fizică devin din ce în ce mai grele, pe măsură ce nivelul de cunoștințe matematice ale copilului slăbesc. 

Oamenii de știință sunt de părere că este imposibil să înveți chimie, astronomie, economie, fizică și alte științe exacte fără să înveți mai întâi matematică. Multe formule din aria matematicii se regăsesc și în aceste științe exacte. 

  1. Matematica deschide orizonturi

În societate există oameni simpli, drepți, fără de care nu ar funcționa lumea, dar și elite, care încearcă să schimbe societatea în ceva mai bun, mai pur, zi de zi, care încearcă să descopere leacuri pentru anumite boli sau care deslușesc un mister al cosmosului ce ne oferă o percepție mai apropiată de realitate față de planetele din jurul nostru. 

Dacă am învăța în școală doar ce ține de lucruri cotidiene, atunci nu ar mai exista aceste elite ce au descoperit insulina sau testul Papanicolau. 

Cum crezi că ar fi inventat George de Bothezat elicopterul cu patru elice, denumit și „Caracatița zburătoare”, dacă considera că matematica este o materie nefolositoare?

Sau Ionuț Budișteanu, care a inventat mai multe limbaje de programare, programe avansate pentru PC și chiar un sistem de asistență bazat pe inteligență artificială pentru mașini?

Toate creațiile, invențiile, descoperirile și schimbările în lume sunt datorate în primul rând matematicii. Așadar, matematica se află peste tot în lumea modernă, iar ea ne-a ajutat să trăim cum trăim astăzi. 

Prin urmare, trebuie să se asigure cineva ca măcar 25% dintre elevi vor fi pasionați de matematică! 

Părinții ce au o perspectivă negativă asupra matematicii nu cunosc avantajele sale

Învățarea unei științe care stă la baza tuturor științelor nu este ușor de învățat. Trebuie să te armezi cu răbdare atunci când începi să o studiezi. Însă, vei înțelege că pas cu pas, lecție cu lecție, matematica este chiar distractivă. 

Ea poate fi introdusă și susținută în viața copiilor prin intermediul jocurilor matematice. Vorbele „Nu toți trebuie să știe matematică”, „Nu forțați copiii să învețe matematică” sunt nefondate. 

Totul se datorează faptului că părinții nu cunosc adevăratele beneficii asupra creierului micuțului lor, ce stau de fapt în spatele soluționării problemelor. După ce vei citi ce-ți poate oferi cunoașterea matematicii, îți vei încuraja singur copilul să o învețe:

  1. Dezvoltarea gândirii logice

Matematica și jocurile de matematică se ocupă cu dezvoltarea gândirii logice a copilului. Cel mic va învăța că în întreaga dezordine există o ordine pe care doar cu pași mărunți o va desluși. 

Copiii care iubesc matematica sunt de părere că totul are sens, indiferent de situație. Matematica are ca unealtă predominantă logica. O problemă se rezolvă concret, într-un anume mod, fără „cuvinte de umplutură”.

  1. Dezvoltarea creativității

Da, copilul are șansa de a-și dezvolta creativitatea prin intermediul matematicii. Celui mic i se oferă o problemă de rezolvat. El o poate soluționa în n moduri diferite. 

Așadar, nimeni nu greșește calea, atâta vreme cât problema este rezolvată corect. Copiii pot descoperi modele noi de rezolvare. Ori ești creativ, ori te lași păgubaș în fața unei probleme banale de matematică. 

Această gândire se reflectă și în viața de zi cu zi. Copilul va ști că mereu există o rezolvare, va căuta cele mai ingenioase metode de soluționare a problemelor cotidiene, și-și va trăi viața liniștit, fiind stăpân pe sine. 

  1. Dezvoltarea capacității analitice și de sinteză

Abilitățile de analiză și sinteză ale copilului sunt atuuri foarte importante pentru o viață de adult demnă de trăit. Tot calculele și rezolvările ce le au de făcut pentru tema la matematică îl vor ajuta pe cel mic să analizeze în profunzime problema și să o sintetizeze, extrăgând esențialul. 

Astfel, copilului îi va fi mai greu să se piardă în detalii, ținându-se mereu după o logică a evenimentelor. Cel mic învață să se focuseze pe ce este cu adevărat important, fără să fie „furat” de peisaj. 

Informațiile receptate din mediul exterior pot fi valorificate la momentul potrivit, iar celelalte, pot aștepta până le vine rândul, fără să întrerupă șirul logic al evenimentelor. 

  1. Dezvoltarea atenției

Nu ți s-a întâmplat de multe ori să ți se spună că te grăbești, că nu ești atent la detalii sau că nu ai citit toată cerința problemei?

Ei bine, matematica are rolul de a ne ajuta să fim atenți la detalii, pentru a nu pierde „puncte” în viață. 

Un minus sau un plus evitat poate fi o catastrofă pentru rezultatul final. Fiecare amănunt este important. Mai devreme sau mai târziu vei avea nevoie de el. 

  1. Dezvoltarea capabilității de soluționare a problemelor

Matematica va avea mereu soluții. Nu există problemă fără răspuns. Totul este logic și oferă un rezultat exact, la fel ca și în viață. 

Nu există problemă ce nu poate fi soluționată, adică reparată. Problemele matematice îl vor încuraja pe cel mic să încerce mereu și mereu o rezolvare până ce găsește răspunsul potrivit. 

Asta se va reflecta în atitudinea copilului în viața sa. Nu se va lăsa cu una cu două atunci când apare un obstacol în calea visului său.

  1. Dezvoltarea memoriei

Neuronii nefolosiți se pierd, dispar. Dacă ei nu sunt antrenați, pot cauza anumite boli sau pierderi grave de memorie. Matematica și jocurile matematice sunt o soluție eficientă și distractivă prin care neuronii se păstrează intacți. 

Așadar, memoria se îmbunătățește prin stimularea constantă a creierului. Matematica mai este numită și „sportul minții”, precum educația fizică antrenează corpul, fortificându-l. 

Fie că ți-a plăcut sau nu matematica, trebuie să fii conștient ca și părinte că ea joacă un rol foarte important în viața celui mic. Matematica îl formează ca și individ, îi antrenează memoria, îi oferă siguranță și mereu căi de rezolvare a situațiilor. 

Chiar dacă cel mic decide că nu are nevoie de integrale sau ecuații de tot felul, el totuși va avea nevoie de matematică pentru a gândi logic și a fi în stare să-și ia viața în piept, asumându-și propriile decizii. 

Cum îți încurajezi copilul să învețe matematica?

Până și muzica este un fel de matematică, așa-i? Dacă stăm să ne gândim la timpi, la tempo, la ritm, totul este logic și matematic. 

Însă, copilul nu va fi mulțumit doar cu atât. El trebuie făcut să iubească „muzicalitatea matematicii”. Nimic nu este la voia întâmplării, exact cum este și învățarea matematicii. Chiar dacă el crede că nu se pricepe și nu are rost să continue, tu îndrumă-l și susține-l să nu se lase. 

  1. Joaca cu ajutorul jocurilor matematice sau a puzzle-urilor

Asupra matematicii s-a ridicat un gând nedrept, că aceasta se referă doar la numere. Cine a ajuns să studieze matematica până în clasele finale ale liceului, știe că la matematică s-a mai întâlnit cu numere doar la finalul exercițiului, când au descoperit rezultatul. 

Matematica înseamnă mai mult decât rezolvarea unor probleme. Matematica este spațialitate, posibilitate, logică, atenție, înțelegere, concepte și multe altele. Matematica este elementul de bază al științelor exacte, cum sunt și notele elementele de bază ale muzicii. 

Ajută-ți copilul să învețe muzicalitatea matematicii prin intermediul jocurilor de matematică, făcând drumul cunoașterii mai distractiv ca niciodată. 

  1. Focusează-te pe logica gândirii, nu pe răspunsuri greșite

Principalul scop al matematicii nu este legat de rezultatele corecte sau incorecte la o problemă. Probabil că ai experimentat sentimentul acela de incertitudine atunci când profesorul spunea „Este corect răspunsul, însă problema este greșit rezolvată”. 

Vorba „scopul scuză mijloacele” nu-și prea are rostul în matematică. Rezolvarea unor probleme mai complicate are nevoie mai mult decât un rezultat corect. Trebuie să se folosească pașii necesari și logici pentru a ajunge în punctul soluționării. 

Matematica te ajută să înveți din propriile greșeli. Desigur, nu trebuie să țintești spre perfecțiune. Este mai satisfăcător ca cel mic să-ți vină acasă cu o notă de 7 sau 8, dar să se fi bucurat de experiența primită la orele de matematică, în loc să-ți vină cu o notă de zece, traumatizat și stresat de presiunea ce se află asupra umerilor săi firavi. 

Jocurile matematice îl vor învăța pe cel mic că toată lumea are dreptate, dar și perspective diferite de rezolvare a problemelor. Deci, suntem diferiți. Un exercițiu la matematică poate fi rezolvat în 10 moduri diferite. 

La fel se întâmplă și în situațiile cotidiene. Este important să aleagă metoda cea mai bună pentru propria sa persoană, fără a descuraja pe alții sau pe el însuși.

  1. Nu-l grăbi, vorba aia „Graba strică treaba”

Matematica nu are nici o legătură cu viteza. Chiar dacă printre testele de la școală erau și cele fulger, matematica nu este o știință ce necesită viteză. Multe dintre probleme nici nu pot fi rezolvate pur și simplu în minte, ci trebuie sintetizate pe foaie. 

Așadar, nu vei pierde din vedere vreun aspect. Deoarece, în matematică totul are sens, fiecare minus, fiecare plus sau fiecare acoladă este acolo ca să simbolizeze ceva. Dacă te grăbești în rezolvarea problemelor vei pierde atenția la detalii, iar rezultatul nu va fi tocmai cel ce ți-l dorești. 

La fel și în educația copilului. Dacă îl încurajezi pe cel mic să învețe matematica în propriul său ritm, să rezolve problemele în timpul său, vei observa că acesta începe să îndrăgească matematica și să-și dezvolte abilitățile mintale. 

Este foarte important ca cel mic să înțeleagă că toată lumea este bună la matematică. Picarea unui test, ca mai apoi să fie catalogat ca fiind nepriceput în ale matematicii, îl va poziționa pe copilul tău contra acestei materii. 

El trebuie să o iubească, chiar dacă ia un 7 sau un 10. Cu matematica nu te naști. Pe ea o dobândești și unii ajung să exceleze în tainele sale. 

Copiii au impresia că se nasc cu anumite abilități în ale matematicii, ale pianului sau ale literaturii. Însă, până să ajungă să simtă că s-au născut cu aceste abilități, ei trebuie să conștientizeze că fără deprinderea elementelor fundamentale, nu știau să cânte sau să rezolve probleme. 

Matematica se învață. Nu te naști cu ea. Începi prin a învăța numerele, prin a face calcule simple de adunare, scădere, înmulțire și împărțire, până ajungi la lucruri mai complicate, precum matricele sau funcțiile. 

Mentalitatea de „m-am născut cu arta-n brațe” este distructivă pentru un copil în plină dezvoltare. Încurajarea sa spre cunoaștere, spre învățarea unor noi lecții de matematică, spre deschiderea către noi idei de rezolvare a problemelor, încurajează de fapt dezvoltarea mintală. 

Copilul își va dori să învețe mai multă matematică, dacă este conștient că până și geniile matematicii nu reușeau fără o astfel de dorință arzătoare, cea de a excela mereu prin asimilare de noi cunoștințe. 

Cum ne afectează matematica în viața de zi cu zi

Poate nu simți sau nu ești tocmai conștient de acest fapt, însă matematica ne afectează pe toți în viața de zi cu zi.

Gestionarea banilor

Majoritatea profesorilor de matematică vor preda anumite lecții legate de gestionarea banilor. Sunt informații folositoare ce-ți vor ajuta micuțul să fie mai calculat și mai atent cu bănuții săi. El se va folosi de noțiunile dobândite chiar și în viața de zi cu zi, când va crește mai mare. 

Va știi când să economisească, cum să-și folosească banii cu cap, ce fel de achiziții poate să realizeze și cum să nu ajungă să se îndatoreze. Îl poți ajuta chiar tu acasă prin intermediul jocurilor matematice ce implică și noțiuni simple de economie. 

Gătit

Cu toții gătim, în fiecare zi. Oamenii se folosesc de cunoștințe matematice atunci când gătesc. Bucătarii se vor folosi de raporturi și proporții pentru a realiza rețeta dorită. Un gram mai mult sau mai puțin în rețetă poate fi un dezastru. 

Decorarea camerei

Fiecare are o viziune pe care și-o dorește să o exteriorizeze cumva. Unde ar fi mai sigur, decât în propria sa cameră?

Matematica intervine în decorarea camerei prin intermediul calculului zonelor. Este o abilitate foarte utilă pentru copil atunci când va fi mare și va avea propria sa locuință. 

Calculul perimetrelor este folositor în timpul calculării necesarului pentru acoperiș. Așadar, cel mic va cunoaște exact de cât are nevoie, fără a fi păcălit de oamenii rău-voitori. 

Cumpărături

Cumpărăturile de orice fel implică matematică. Dacă cel mic își va cumpăra un calculator, va compara prețurile din mai multe magazine, pentru a găsi cea mai avantajoasă variantă. Pe piață se găsesc o multitudine de variante din același sortiment. 

De exemplu, ajungem în fața raftului cu zahăr. Te vei uita atent după prețul cel mai avantajos care se încadrează în bugetul tău, dar care să fie și calitativ. Cu ajutorul matematicii, cel mic își dezvoltă abilitatea de analiză și nu va risca „să se întindă mai mult decât îi este plapuma”

Idei de jocuri matematice pentru copii

Cine credea că matematica este atât de importantă? Ea are legătură cu toate ariile vieții noastre. Ne dezvoltă emisfera stângă a cortexului și ne pregătește pentru viitor. 

Însă, există variante mai amuzante prin care îți poți îndruma copilul spre tainele matematicii. Cea mai simplă și distractivă metodă este de a utiliza jocuri matematice. 

  1. Să învățăm numerele

Acest joc face parte din cele educative. Este un mod amuzant, intuitiv, prin care cel mic poate să învețe numerele. Fără ele, nici o operație nu ar fi posibilă. Fără să cunoască numerele, copilul nu va ști nici banii, dar nici să citească ceasul. 

Jucăria este amuzantă și are rolul de a stimula activ gândirea asociativă, logica și perspicacitatea piticilor. Parcă nu mai pare atât de greu să înveți numerele?

  1. Matematică distractivă – ediția travel

Cine ar fi crezut că matematica este distractivă? Sau măcar că se poate învăța într-un mod distractiv în excursie alături de familie?

Este un vis devenit realitate. Îți poți ajuta copilul să învețe operațiile matematice simple prin intermediul acestui joc, în timp ce sunteți pe plajă sau undeva la munte printre copacii verzi. 

Tabla înmulțirii devine ca prin magie mai ușor de memorat. Este o variantă utilă prin care îl ajuți pe copilul tău să învețe, deoarece noțiunile fundamentale se vor înregistra mai ușor în mintea sa, fiind lipsit de orice fel de stres, aflându-se în vacanță. 

Calculele complexe vor deveni „floare la ureche” pentru micul matematician! Toate exercițiile sunt așezate sub forma unor provocări interesante, ce așteaptă să fie rezolvate.

  1. Jocul numerelor cu piese din lemn

Acest joc este creat pentru copiii ce au 5-8 ani. Este o modalitate distractivă de a exersa ordinea efectuării operațiilor. Acesta poate fi utilizat atât acasă, cât și ca instrument didactic prin care învățătoarea reușește să-i vrăjească pe copii în lumea matematicii. 

  1. Cub Rubik Mirror 

Cubul rubik îl cunoaște toată lumea, însă Cubul Rubik Mirror este unul mai special. Este o ediție deosebită, care în loc de elemente de dimensiuni egale și aceleași culori, sunt niște piese ca și oglinda, de dimensiuni diferite. 

Rezolvarea sa este mai complicată, dar necesită ecuații matematice, logice, care să-l aducă la forma inițială. Fiecare mișcare efectuată va schimba forma întregului cub rubik.

  1. Jocul numerelor

Copiii sunt plini de energie. Copiii sunt însetați după cunoaștere, fiind ca și niște bureți care absorb tot ceea ce aud, văd, simt. Matematica poate fi îmbrățișată de către cei mici prin intermediul jocului. 

Așadar, deprinderea noțiunilor elementare matematice a devenit o adevărată lume a jocului, prin care cei mici învață lucruri captivante și-și dezvoltă inteligența. 

Matematica face parte din noi, din viețile noastre de zi cu zi. De ce să nu facă parte și din viața piticului tău? Intră acum pe Roovi.ro și găsește cele mai frumoase jocuri matematice, care reușesc fără greș să-l introducă pe copil în lumea magică a logicii, unde totul are sens. 

Ajută-l să învețe matematica din plăcere. Doar așa își va dezvolta importante abilități ce-l vor ajuta în viața de adult pe care urmează să o trăiască la maxim. Matematica îi va oferi un șir logic al evenimentelor, îl va face să se simtă stăpân pe sine și nu-l va grăbi niciodată în luarea deciziilor de o importanță majoră.