Crăciun, Diverse, Jocuri copii, Jocuri de familie, Puzzle copii, Timp cu familia

Jocul de puzzle și terapia prin joc în viața copiilor cu autism

Viața unui părinte nu este întotdeauna ușoară, însă este incredibil de frumoasă! Din momentul în care devii părinte ai parte de numeroase provocări și trebuie să ții mereu pasul cu schimbările. Dar satisfacția e foarte mare atunci când îl vezi pe copil fericit și mulțumit! 

Insă, pentru părinții copiilor cu autism, chiar și alegerile mai simple, cum sunt hainele sau jucăriile, devin o adevărată provocare de foarte multe ori. De aceea, am vrea să îți povestim puțin despre un joc cu care nu poți da greș atunci când vrei să iei un cadou sau pur și simplu să cumperi un joc nou pentru copilul tău.

Jocul de puzzle, unul dintre cele mai căutate și apreciate jocuri pentru copii, este o modalitate perfectă de a te deconecta de la cotidian și de a te ține concentrat într-un mod distractiv și relaxant!

De ce e important jocul în viața copiilor cu TSA (tulburare de spectru autist)

Când ai un copil cu nevoi speciale, trebuie să găsești instrumentele potrivite pentru a te ajuta în terapie, iar studiile spun că jocul este printre cele mai eficiente metode de învățare, indiferent de vârstă! Zi de zi lupți cu noi provocări, îți sunt testate limitele și trebuie să găsești căi pentru a-ți stimula copilul în drumul lui spre independență, spre o viață aproape normală. 

Studiile efectuate în ultimii ani spun că terapia prin joc îi poate ajuta pe copiii cu TSA la gestionarea comportamentului, că le oferă o mai bună stabilitate emoțională, le dezvoltă capacitatea de exprimare, observându-se îmbunătățiri la nivelul comunicării!

Majoritatea copiilor cu autism întâmpină dificultăți în a comunica cu cei din jur, chiar și cu părinții lor. Pentru ei, interacțiunea socială fiind asemeni unui labirint uneori prea greu de descifrat, iar comportamentul lor este uneori foarte diferit de al celorlalți copii de vârsta lor. Nu le este deloc ușor să interacționeze, le este uneori greu să-și facă prieteni, preferă comportamentele repetitive, iar cea mai mică schimbare poate fi extrem de neliniștitoare și le poate provoca stări de anxietate! Iar când vine vorba despre emoții…și aici este un subiect foarte sensibil – micuților le e foarte greu să le înțeleagă și să le exprime!

Copiii cu TSA învață văzând și auzind. Puterea exemplului, consecvența, rutina – sunt doar câteva dintre recomandările specialiștilor în ceea ce privește terapia prin joacă, ce poate fi adoptată atunci când vine vorba despre un copil cu astfel de nevoi mai speciale. 

Cum poate influența jocul de puzzle viața unor copii cu autism

Copiii cu nevoi speciale, la fel ca orice alt copil din lumea asta, au nevoie de atenție, de grijă și de înțelegere. Ei simt nevoia să primească o doză un pic mai mare de stabilitate și de consecvență, iar jocul de puzzle le oferă pe amândouă!

Puzzle-ul nu este doar o bucată de carton împărțită în bucăți mai mici și tăiată la întâmplare! Puzzle-ul este un cumul de piese care stimulează motricitatea, îmbunătățește memoria, dezvoltă logica și răbdarea!

Beneficii importante ale jocului de puzzle:

Un puzzle, indiferent de câte piese are, îi menține atenția copilului asupra obiectivului, îl ajută să fie perseverent și, la un moment dat, îi oferă independență! Imaginează-ți că ai în față un puzzle – deschizi cutia, împrăștii piesele pe o suprafață plană, le întorci pe toate cu fața în sus și privești imaginea prezentată pe cutie – acesta este obiectivul, să realizezi imaginea piesă cu piesă. Sprijinindu-l pe micuț să înțeleagă procesul, oferindu-i o mână de ajutor, stabilindu-vă strategia și începând să construiți, cot la cot, veți vedea cum, de la un moment dat, copilul se va descurca fără ajutor și nu se va lăsa până nu-l va termina!

În plus, jocul de puzzle devine predictibil, oferindu-i sentimentul de siguranță dat de comportamentul acesta repetitiv! Un joc de puzzle îl va ține pe copil atent, îi va dezvolta îndemânarea și concentrarea

Dacă nu a mai asamblat un puzzle până acum, mândria va fi cu atât mai mare, cu cât jocul în sine îi facilitează învățarea și apoi exersarea unor deprinderi noi. Mișcările sunt mereu aceleași, copilul trebuie să fie atent și concentrat un timp îndelungat. Iar dacă ne gândim la piese, indiferent cât sunt de mari sau de mici, îi mai trebuie și puțină precizie! La final, puteți relua, împreună, pașii parcurși: copilul a recunoscut imaginea, a asociat-o, a construit-o piesă cu piesă. O bucurie!

Dacă ai un copil sau cunoști un copil cu autism căruia dorești să îi cumperi un joc sau o jucărie adecvată (pentru o zi de naștere, ori o vizită sau poate cadou de Crăciun), poți alege din gama de puzzle-uri D-TOYS & ROOVI. Pe site poți găsi o gamă foarte variată, de la baby puzzles destinate copiilor cu vârste începând de la 2 ani, până la puzzle-uri cu peste 100 de piese pentru copiii de până la aproximativ 14 ani.

Terapie prin jocul de puzzle: recomandări de cadouri pentru copiii cu autism, în funcție de vârstă

  1. Baby puzzle: Dacă discutăm despre un copilaș de 2 sau 3 ani, căruia vrei să-i povestești despre lumea animalelor domestice, iată aici puzzle-ul Baby Puzzle – Animale domestice care îl va stimula vizual, fără a-l suprasolicita. Cu ajutorul acestuia vei putea să-i prezinți lumea de afară, să-l înveți să fixeze tipare – cum arată capra, vaca, un căluț, o găină, un miel și un purceluș. Poți juca puzzle-ul imitând sunetele pe care le fac animăluțele, reușind astfel să-i susții atenția și să-i dezvolți capacitatea de asociere.

În cazul în care copilul și-a arătat pasiunea pentru vehicule, poți alege varianta de Baby Puzzle – Vehicule, perfect pentru stimularea abilităților de motricitate fină, sortare și potrivire. La final, o locomotivă, o mașinuță, un tractor și o tricicletă vor fi noile lui partenere de joacă. Și ce-i și mai plăcut și mai atractiv pentru el, este că o poate lua de la început iar, și iar, și iar!

  1. Puzzle-uri pentru copii cu vârsta între 3 și 5 ani: Pentru copilașii mai mari de 3 ani, îți recomandăm puzzle-uri cum ar fi Hansel și Gretel. Este ocazia perfectă de a le povesti, în timp ce construiți jocul de puzzle, despre aventura plină de suspans a celor doi frați. Sau poate preferi varianta de Puzzle de podea – basm Hansel și Gretel, pentru cei pasionați să construiască puzzle-ul direct pe podea! Descoperă și restul basmelor transpuse în colecția de puzzle și bucurați-vă împreună de frumusețea poveștilor. 

Dacă ești în căutarea unui joc în ton cu sărbătorile de iarnă, Colectia puzzle Crăciun poate fi una dintre variante. Este o colecție de puzzle-uri cu 24, 35, 48 și 60 de piese ce vă poartă în lumea lui Moș Crăciun și a poveștilor la gura sobei.

  1. Puzzle-uri pentru copii cu vârsta între 5 și 7 ani, poate chiar 7 și 9 ani: Pe site-ul D-TOYS & ROOVI poți descoperi încă o colecție impresionantă de puzzle-uri între 50 și 100 de piese, frumos colorate și inspirate din basme clasice ori din diferite scene din viața de zi cu zi. O Colecție de 4 puzzles cu animale în ipostaze drăgălașe sau un Puzzle Cei Trei Purceluși perfect pentru a călători în lumea poveștilor poate fi una dintre variantele de luat în calcul. Dacă ești în căutare de cadouri de Crăciun, și acest Puzzle Moș Crăciun, cu jucării și animăluțe are puterea magică de a vă transpune în aventurile minunate ale Moșului.

  1. Puzzle-uri pentru copii cu vârsta peste 7 sau chiar 9 ani: Pentru final am păstrat categoria micilor experți în puzzle, sau a celor cărora le place să-și testeze limitele. Poate să pară surprinzător, dar specialiștii spun că mulți copii cu TSA excelează la abilități precum completarea puzzle-urilor, așadar puteți să vă concentrați pe noua pasiune, introducând, la un moment dat, alt puzzle, și altul, adaptând treptat numărul de piese la jocurile mai complexe. Un Puzzle Animale domestice format din 100 de piese, ori un Super puzzle Pinocchio cu 240 de piese în care se prezintă o scenă din lumea plină de magie a bătrânului păpușar și a fiului său din lemn, poate fi cadoul ideal pentru micul pasionat de jocurile de construcții! Timp de calitate puteți petrece și dacă alegeți să construiți un puzzle educativ Super Puzzle Hartă Europa pentru copiii pasionați de geografie.

Oricare ar fi jucăriile pe care le alegi pentru un copil cu autism, nu uita că cel mai important ingredient în terapie și în procesul de dezvoltare al lui, dar și al tău, stă în tine – oferă-i timp împreună, timp în care atenția e îndreptată doar către voi, timp în care vă înțelegeți nevoile și emoțiile, timp în care vă oferiți grijă unul față de celălalt! 

Explorează lumea plină de piese colorate a puzzle-urilor D-TOYS & ROOVI și alege-ți favoritele. Aveți liber la joacă! 

D-TOYS & ROOVI – Quality time in a box!

Articole Similare